محافظ برق ارت دار
محافظ برق ارت دار
سه راهیهایی که دارای محافظ برق ارت دار هستند، با نام سه راهی ارتدار نیز شناخته میشوند. استفاده از این نوع محافظ برق ارت دارچند راهی برای تجهیزات مختلف در منزل و محل کار شما ضروری است. ولتاژ الکتریکی که وارد پریزها میشود، ممکن است به علتهای مختلف دچار نوسان شود. دستگاههای الکتریکی تا حدی میتوانند در برابر نوسانات جریان برق مقاومت کنند.اما در صورت نوسانات زیاد، میسوزند. محافظ برق ارت دار سه راهی و چندراهی برق ارت دار، به محض ایجاد نوسانهای بیش از اندازه برق را قطع میکند. هنگام وصل شدن دوباره نیز ولتاژ را برای مدتی کنترل میکند. استفاده از این محافظ برق ارت دار برای دستگاههایی چون یخچال، کامپیوتر، تلویزیون، کولر و… ضروری است.
وظیفه اصلی سیستم ارتینگ محافظ برق ارت دار این است که هر جریان الکتریکی که وارد سیستم شد را بهطور کامل به زمین منتقل کند. سیستم ارتینگ محافظ برق ارت دار متشکل از چاه ارت و سیم متصل به چاه است. اگر ما بدنه تمام دستگاههای برقی یا به طور کلی هرنوع مصرف کننده برق را توسط یک رشته سیم به سیم اتصال به زمین متصل کنیم، یک سیستم ارتینگ محافظ برق ارت دار ایجاد کردهایم هدف از ایجاد این سیستم محافظ برق ارت دار این است که اگر هریک از سیمهای فاز و یا سیم نول به هر طریقی به بدنه دستگاه اتصال یابد و مدار الکتریکی مورد نظر دچار نشتی جریان شود این نشتی جریان توسط سیم ارت به زمین منتقل شده و از برق گرفتگی و یا در مواردی اتصالی دستگاه جلوگیری شود.
پیش از تعریف پریز برق محافظ دار یا ارت دار، بهتر است بدانیم که ارت چیست و چه کاربردی دارد ارت در لغت به معنی زمین است اما در صنعت برق از این واژه به معنی سیم اتصال به زمین استفاده میکنند پریز های برق ارت دار یا محافظ دار ، با استفاده از ترمینال دو پیچ موجب افزایش حفاظت میشود. امروزه در همه ساختمان ها محافظ برق سیم ارت وجود دارد. به عبارتی میتوان گفت پریز ارت دار پریزی است که به جز محلی برای اتصال سیم فاز و نول، امکان متصل کردن سیم ارت و محافظ برق ارت دار را نیز فراهم میکند. این ویژگی می تواند مفید باشد و باعث کاربرد بیشتر پریز ارت دار شود. پریز های ارت دار در ابعاد مختلفی طراحی و تولید میشوند.
کابل های ارت در سیم کشی پریزهای ساختمان مشاهده و قابل استفاده است. ممکن است در سیم فاز سیم کشی های ساختمان، خرابی بوجود آید برای مثال بدنه سیم فاز خورده شده باشد، می تواند باعث اتصال شده و حتی باعث سوختن سیم کشی شود. وجود سیم یا کابل ارت دار میتواند از این نوع اتصالات جلوگیری کند. سیم محافط برق ارت دار میتواند جایگزین مناسبی برای سیم منفی شود سیم مثبت را به سمت خروجی هدایت کند. امروزه در سیستم های برق کشی ساختمان از سیم یا کابل ارت و محافظ برق ارت دار مورد استفاده قرار میگیرد.