8 علت نوسان برق منزل
8 علت نوسان برق منزل :
نوسان برق یا همان کم و زیاد شدن ولتاژ برق می تواند بنا به دلایل مختلفی در ساختمان ایجاد شود .
از جمله مهمترین علت های نوسان برق می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- معیوب شدن ترانس های برق
ترانس برق وسیله ای است که از آن برای حل نوسانات برق ساختمان استفاده می کنند .
اگر مقدار شدت جریان وارد شده به ترانس بیش از حد باشد ، این احتمال وجود دارد که ترانس از کار بیوفتد و دیگر قادر به دفع نوسان برق نباشد .
- استفاده از وسایل برقی پر مصرف
مقدار تحمل بار الکتریکی در هر ساختمان با توجه به کنتور برق و ظرفیت فیوزهای نصب شده در آن سنجیده می شود.
بنابراین اگر از وسایل برقی پرمصرف آن هم به صورت هم زمان استفاده کنیم، طبیعتاً کنتور زیر بار می ماند و این مسئله را به صورت کم و زیاد شدن جریان برق نشان می دهد.
- خیس شدن سیم های برق ساختمان
سیم های برق ساختمان در معرض آسیب های مختلفی قرار دارند، مخصوصاً اگر به صورت روکار در ساختمان قرار گرفته باشند.
به عنوان مثال ممکن است بر اثر نشتی لوله های آب و فاضلاب و یا بارش شدید باران خیس و یا مرطوب شوند. در این صورت احتمال نوسان برق به دلیل اتصالی کردن سیم های برق دور از انتظار نیست.
- خراب شدن لوازم برقی
گاهی علت نوسان برق در ساختمان زیاد پیچیده نیست، بلکه سیم پیچ یکی یا تعدادی از لوازم الکترونیکی منزل خراب شده که جریان برق را کم و زیاد می کند.
البته همیشه نقص در سیم پیچ وسایل برقی علت اصلی نوسان نیست، به عنوان مثال حتی ممکن است دوشاخه لوازم برقی اتصالی داشته باشد و همین موضوع باعث کم و زیاد شدن جریان شود.
- فرسودگی و خوردگی سیم های برق
واضح ترین علتی که می توان برای نوسان برق ساختمان در نظر گرفت این است که سیم های برق دچار خوردگی و فرسودگی شده باشند. در این حالت روکش سیم ها از بین رفته است و اتصال هادی سیم به یک جسم رسانای دیگر باعث نوسان برق می شود.
- افزایش فشار بر شبکه
همانطور که در قسمت های قبلی گفتیم اگر وسایل پرمصرف را به صورت همزمان استفاده کنیم، فشار بار بر شبکه افزایش پیدا می کند و در نتیجه باعث کم و زیاد شدن جریان می شود.
- عدم استفاده از ظرفیت مناسب کنتور برق تک فاز و یا سه فاز
کنتور برق در دو نوع کلی تک فاز و سه فاز وجود دارد که عموماً از کنتور برق تک فاز در خانه های مسکونی و از کنتور برق سه فاز برای مصارف صنعتی استفاده می شود.
با این حال برخی منازل با توجه به شدت جریان بالایی که نیاز دارند، بایستی از کنتور برق سه فاز استفاده کنند. پس اگر کنتور برق تک فاز داشته باشند، کنتور نمی تواند جریان شبکه را تامین کرده و در نتیجه جریان برق نوسان پیدا می کند.
- عوامل طبیعی همچون رعد و برق
آخرین علتی که می توان برای ایجاد نوسان در برق ساختمان ها از آن یاد کرد، بروز وقایع طبیعی از قبیل رعد و برق است.
به این صورت که وقتی آذرخش ایجاد می شود به یک باره مقدار بسیار زیادی اضافه بار به سیم های برق ساختمان وارد می شود. در این هنگام اگر وسایل برقی به دستگاه های محافظ متصل نباشند، احتمال سوختگی آن ها به دلیل نوسان شدید جریان وجود دارد.
به همین دلیل است که اکثر کارشناسان توصیه می کنند در زمان رعد و برق نه تنها خود را از حضور در محیط خارج از ساختمان حفظ کنید، بلکه دوشاخه تمامی لوازم های برقی ساختمان را از پریز برق جدا کنید .